Агора (Agora) – кръстопът на избора между свобода и сигурност

агораАгора е едно откровение за кръстопътя на избора – между полета на ума и вярата в разгръщането, и илюзорната сигурност на „вярата“ в ограничението. Един парадокс, който е вечно актуален и един избор, пред който винаги сме изправени – докато не вземем Избора!

Филмът Агора представя Александрия през 391 година. Светът ще се промени завинаги. Египет е под властта на Римската империя. Жестоките сблъсъци между няколко религии отекват в известната Александрийска библиотека.

Затворени зад стените й, брилянтната жена-астроном Хипатия и нейните ученици се борят да опазят мъдростта на Древния свят. Сред тях са и двама мъже, състезаващи се за сърцето на Хипатия – умният и привилегирован Орест и Дав – младият й роб, който се разкъсва между тайната си любов към нея и свободата, която знае, че ще получи, ако избере да се присъедини към новата популярна религия, наречена християнство…

Агора поставя зрителя в позицията на наблюдател, пред който очевидните уж истини са подложени на сериозна ревизия, не само историческа. Виждаме не само как Рим и религията му отстъпват пред тържествуващото християнство, но се задават и уж наивни, а всъщност неочаквано провокативни въпроси: „Каква форма има Земята?“, „Земята ли се върти и защо тогава хората стоят здраво стъпили на нея?“.

Приятно вникване в света на… Агора – филм за творчеството, свободата и приемането на полярностите…

Филмът Агора онлайн може да откриете тук или да изтеглите в Замунда тук.

Вашият коментар